Winterharde Groenten

Prei is de meest winterharde groente van de moestuin. Zelfs harde vorst kan haar niet deren. Maar hoe oogst je in steenharde, bevroren grond? Strooi nu een dik pak bladeren tussen de planten. Dat houdt de aarde heel lang vorstvrij, zodat je ook bij ijskoud weer kunt oogsten.

Spruiten en boerenkool weerstaan probleemloos vorst, en ook savooiekool kunnen een beetje vorst verdragen. Rode kool, spitskool en witte kool moet je beschermen, bijvoorbeeld met een vliesdoek. Of oogst ze op tijd.

Pastinaken worden net als spruiten, boerenkool en aardperen zoeter als de vorst er is overgegaan. Dan zetten ze hun zetmeel om in suikers, als een antivriesmechanisme. Laat ze gerust zitten, eventueel onder een stapel bladeren, zodat je ze ook bij stevige vorst uit de grond kunt halen.

Voor een wintersalade pluk je nu veldslawinterpostelein en radicchio (roodlof). Die kunnen best wel een paar graden vorst hebben. Veldsla is de sterkste van alle slasoorten: tot -7 °C geven de blaadjes geen kik.

Wellicht vind je ook nog wat groene kruiden, als je eraan dacht je peterselie en kervel met een vliesdoek af te dekken. Die kunnen best wel een tikje vorst hebben.

Zoek je groen om te stoven, dan is er de winter door warmoes (snijbiet), waar je telkens de buitenste stelen en bladeren van afhaalt, groenlof (‘suikerbrood’), een gesloten vorm van andijvie, en andijvie zelf, dat je rauw of gestoofd kunt eten.

Wortelen, rode bieten, knolselderij, schorseneren en rapen zijn wél gevoelig voor vorst. Je kunt een deel in de grond laten zitten, onder een hoop bladeren, en gokken op een milde winter, of ze (deels) uitgraven en in een bakje zand of oude droge potgrond leggen in een frisse, niet te droge kelder.

[ad.nl] – Winter: plant deze groenten en je kunt telkens blijven oogsten

Leave a comment