Zaai- en stekgrond

[online-tuinman.nl] – Wat is zaai- en stekgrond? En waarom is het nodig?

Zaai- en stekgrond is een mengsel van allerlei natuurlijke grondstoffen. Een belangrijk ingrediënt van dit mengsel is tuinturf. Verder bestaat het mengsel uit tuingrond en organische meststoffen

Organische meststoffen zijn meststoffen die bestaan uit plantaardige stoffen of dierlijke uitwerpselen. Een combinatie van beide mestbronnen is ook mogelijk. Daarnaast kunnen organische meststoffen ook deels bestaan…

Tijdens de verwerking van stek- en zaaigrond wordt het mengsel verhit en gezeefd. Dit proces dood alle ziekte- en onkruidkiemen in het mengsel, en geeft het mengsel een fijne structuur.

Dat maakt het mengsel uitermate geschikt voor het zaaien en stekken van alle soorten planten. Of dit nu in bloempotten, hanging basketsmini kweekkas of tuinkassen is.

De voordelen van zaai- en stekgrond zijn:

  • Bevordert wortelvorming
  • Gaat beschimmeling van de wond tegen (bij stekken).
  • Houdt vocht goed vast
  • Bevat voeding voor 2 maanden
  • Is enorm verhit, zodat alle onkruidkiemen eruit zijn

Wanneer je zaai- en stekgrond gaat kopen let dan op het RHP-keurmerk. RHP staat voor Regeling Handels Potgronden.

Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.

 

 

Leave a comment