Urine als bemesting

[moestuinweetjes.com] – Urine in de moestuin doet meer dan je denkt

Wetenschappers deden de test met het kweken van komkommers.  Ze kozen komkommer niet voor de vorm (grapje) maar omdat ze gevoelig zijn voor bacteriële ziektes en rauw gegeten kunnen worden, zo kun je de smaak neutraler testen.  De komkommerplanten brachten meer en grotere vruchten op na een behandeling met urine.  De planten waren even gezond en hadden even veel smaak. Daarna werd de test succesvol herhaald met wortelgewassen en graan.

Wat zijn de voordelen voor de ons, moestuiniers?  Eerst en vooral, urine bestaat voor 95% uit water.  Klinkt al niet slecht, welke tuin heeft nu geen water nodig ?  In dat water zitten spoorelementen (kleine deeltjes) vitamines en mineralen die nuttig zijn voor de groei van onze gewassen. Maar het belangrijkste zit in die overige 5%.  Die 5% bevat ureum.

Ureum is toevallig ook de grootste component in de moderne commerciële meststoffen.  Ureum heeft bijna ammonium nitraat vervangen in meststoffen bedoeld voor de landbouw.  Ondanks het feit dat dit ureum kunstmatig gemaakt wordt is de samenstelling identiek als wat ons lichaam produceert.  Meststoffen op basis van ureum kunnen dus beschouwd worden als organische meststof.  Ureum bevat veel stikstof, een essentieel onderdeel voor de gezondheid en groei van je planten (de NPK waarde van urine is 11-1-2,5)… Maar voor zowel urine als commerciële meststof geldt het zelfde : als je het toepast in de moestuin, wordt het omgezet in ammonia en stikstof.

Wanneer je dus urine gebruikt in de moestuin, hou dan zeker de verhouding aan 10% urine, 90% water.  Pas dit ook enkel toe met verse urine, urine verliest zijn kracht heel snel.  Plassen en gieten, dus… Urine kan ook gebruikt worden als een blad meststof.  Je kunt het op de bladeren van je planten verstuiven.  Maar dan gebruik je best een verhouding 5% urine, 95% water.

Gezien het hoge stikstof gehalte in onze urine kun je het verdund zoals hier boven uitgelegd een beetje toepassen zoals netelgier.   Op jonge plantjes voor bladgroei en stevigheid.  Later kun je overschakelen op een vloeibare meststof met een hoger kalium (ook wel potassium genaamd) zoals smeerwortelgier of Vloeibare mest voor vruchtgewassen en kruiden.

 

[mergenmetz.nl] – Urine

Urine is 95% water en 2-2½% ureum. Urine gaat ruiken doordat dit ureum wordt blootgesteld aan lucht. Dan ontstaat ammoniak. Ureum is een stikstofhoudende meststof: (NH2)2CO. Eens ammoniak ontstaat is het ongeschikt om direct bij de planten te gieten.

[wikipedia.org] – Ureum

[wur.nl] – Menselijke urine als meststof

Leave a comment